Sprijin pentru dezvoltarea de inteprinderi sociale sustenabile in regiunile Centru si Sud Muntenia

Lider Proiect: Asociatia Exino

Partener: DAST TRAINING CENTER


Data: 01.10.2024
Comunicat de presă începere proiect

Titlu proiectului: Sprijin pentru dezvoltarea de întreprinderi sociale sustenabile în regiunile Centru și Sud Muntenia

Lider Proiect: Asociatia Exino

Partener: DAST TRAINING CENTER

MySmis: 312218



Data: 04.10.2024
Au fost publicate toate materialele necesare pentru ca persoanele interesate sa participe la activitatile proiectului și să poată să aplice pentru a beneficia de sprijin. A fost publicată Metodologia de selectie a grupului țintă și este disponibila tuturor persoanelor interesate cu minim 15 zile anterior primei zile de cand se pot depune aplicatiile pentru a fi admis in grupul tinta. Înscrierile in grupul țintă incep din 16.10.2024.

Procesul de înscriere în grupul țintă se derulează în perioada 01.10.2024 - 31.03.2025.

În perioada 01.10.2024 - 15.10.2024 toate documentele necesare înscrierii în grupul țintă vor fi disponibile pe site-ul proiectului.

Începând cu data de 16.10.2024 pot fi depuse dosarele de înscriere în grupul țintă.

Criterii de eligibilitate

a) Domiciliu: Candidatul trebuie să aibă domiciliul într-una dintre regiunile de implementare ale proiectului.

b) Intenția de a înființa o întreprindere socială: Candidatul trebuie să exprime în scris intenția de a înființa o întreprindere socială în mediul urban sau o întreprindere socială de inserție, în conformitate cu Legea 219/2015 privind economia socială (cu modificările și completările ulterioare) și HG 585/2016 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 219/2015.

c) Încadrarea într-o categorie eligibilă: Candidatul trebuie să facă parte din una dintre categoriile de grup țintă eligibile, conform Ghidului Solicitantului – Condiții Specifice:

  • Persoane în căutarea unui loc de muncă
  • Tineri cu vârsta între 30 - 35 ani, împliniți la data înscrierii în proiect
  • Șomeri, inclusiv șomeri de lungă durată
  • Persoane din grupuri dezavantajate pe piața muncii
  • Persoane inactive

Dosarul de înscriere în grupul țintă

Dosarul de înscriere în grupul țintă trebuie să cuprindă următoarele documente:

  1. Cerere de înscriere în grupul țintă al proiectului…descarcă
  2. Formular de înregistrare a participanților la operațiunile finanțate prin PEO…descarcă
  3. Acord privind datele cu caracter personal …descarcă
  4. Documente de eligibilitate:
    • Persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă:
    • Tineri cu vârsta între 30 și 35 de ani.Această categorie include cetățenii cu vârsta cuprinsă între 30 de ani împliniți și până la 35 de ani neîmpliniți la data înscrierii în grupul țintă, indiferent de statutul lor pe piața muncii. Pentru a demonstra eligibilitatea în această categorie, persoana trebuie să prezinte cartea de identitate, care va atesta vârsta și, astfel, încadrarea în grupul țintă al proiectului.
    • Șomer sau șomer de lungă durată. Pentru a demonstra eligibilitatea persoanelor care se încadrează în categoriile de șomeri și șomeri de lungă durată și pentru a fi incluse în grupul țintă al proiectului, este necesară prezentarea unei adeverințe emise de AJOFM, care să ateste calitatea de șomer sau șomer de lungă durată.
    • Persoane din grupuri dezavantajate.. Pentru a demonstra eligibilitatea și a fi incluse în grupul țintă al proiectului, persoanele din aceste grupuri trebuie să prezinte documente care atestă starea lor de vulnerabilitate, conform prevederilor legale naționale. Aceste documente pot include, dar nu se limitează la:
      • Anchetă socială sau raport de anchetă socială întocmit de un asistent social, care să confirme situația socială și economică a persoanei, în conformitate cu Legea asistenței sociale nr. 292/2011.
      • Adeverință de la Direcția de asistență socială care certifică statutul de persoană vulnerabilă sau dezavantajată pe piața muncii.
    • Astfel, persoanele vor fi acceptate în grupul țintă dacă prezintă documente oficiale care atestă apartenența la un grup dezavantajat, conform legislației naționale.
    • Persoane inactive.Persoanele inactive sunt definite conform Eurostat, ca fiind persoanele care nu fac parte din forța de muncă (care nu sunt nici ocupate, nici șomere). O persoană se află în afara forței de muncă, potrivit definiției dată de Organizația Internațională a muncii. Totalitatea persoanelor din afara forței de muncă se mai numește și „populația inactivă” și poate include copii preșcolari, elevi, studenți, pensionari, casnice, cu condiția ca aceștia să nu lucreze deloc și să nu fie disponibili sau să își caute un loc de muncă; unele dintre acestea pot fi de vârstă de lucru. În lista de Întrebări și răspunsuri frecvente aferente apelului de proiecte „Sprijin pentru înființarea de întreprinderi sociale în mediul urban“, aferent Programului Educație și Ocupare (PEO) 2021-2027, la răspunsul de la întrebarea 21, se găsește definiția data de Ministerul Investițiilor si Proiectelor Europene pentru persoane inactive: (…) populația inactivă include copiii de vârstă preșcolară sau școlară, studenții, pensionarii, precum și acele persoane care, deși se află la vârstă de muncă (15-64 ani), nu muncesc, nu sunt disponibili și nici nu își doresc să muncească (casnice), persoane întreținute de alte persoane ori de stat sau care se întrețin din alte venituri (chirii, dobânzi, rente etc.); Sunt considerate inactive și persoanele care au declarat că în săptămâna de referință aveau un loc de muncă de la care au absentat, care nu au certitudinea că vor reveni la locul de muncă într-o perioadă de cel mult trei luni și care nu primesc cel puțin 50% din salariu de la angajator, nu sunt disponibile să înceapă lucrul și care nu au căutat în mod activ un loc de muncă (INS, Ocupare și șomaj). Persoanele vor face dovada respectării condițiilor de eligibilitate pentru a fi înscrise în grupul țintă prin prezentarea unor documente oficiale emise de Direcția de asistență socială, AJOFM sau instituții ale statului abilitate să confirme acest statut.
  5. Declarație privind dorința de a înființa o întreprindere socială în mediul urban …descarcă
  6. Copie după cartea de identitate (se semnează olograf de candidat cu mențiunea Conform cu originalul)
  7. Copie după certificatul de naștere, căsătorie sau divorț, după caz (cu mențiunea "Conform cu originalul")
  8. Copie diplomă sau adeverință de la ultima formă de școlarizare absolvită.Pentru a fi eligibilă o persoană trebuie sa aibă vârsta de minimum 18 ani împliniți la data înscrierii in grupul țintă și să fii absolvit 12 clase, cu sau fără diplomă de bacalaureat.
  9. Declarație de evitare a dublei finanțări…descarcă
  10. Declarație de evitarea conflictului de interese și a incompatibilității…descarcă
  11. Declarație privind disponibilitatea de a participa la activitățile proiectului…descarcă
  12. Acord pentru utilizarea materialelor foto/video realizate în proiect…descarcă
  13. Declarație de asigurare a cofinanțării proprii de minimum 10% din valoarea sprijinului financiar primit…descarcă
  14. Declarație de respectare a prevederilor din Ghidul solicitantului…descarcă.– Condiții specifice referitor la faptul că persoana din grupul țintă nu este soț, soție, rudă sau afin până la gradul II inclusiv ai angajaților/administratorilor/reprezentanților legali/acționarilor administratorului schemei de antreprenoriat.
  15. Extras de cont pe numele persoanei înscrise (necesar pentru virarea subvenției).Extrasul poate fi depus pana la finalizarea cursurilor și este necesar virării subventie de 5lei/ora pentru fiecare ora de curs la persoanele care au participat integral la cursuri și au susținut examenul de absolvire final.
  16. La dosarul de înscriere în grupul țintă vor fi adăugate de către Expertul de identificare, selectare, mobilizare și monitorizare GT Analiza de nevoi pentru participarea la programele de formare și Analiza de nevoi pentru participarea la programele de formare individualizate. Aceste documente vor fi elaborate de expert pe baza informațiilor colectate în cadrul procesului de recrutare și evaluare a fiecărui participant. Persoanele înscrise nu trebuie să pregătească aceste documente, deoarece ele vor fi generate de expert, asigurând astfel personalizarea și relevanța programelor de formare în funcție de nevoile fiecărui participant.
  17. Analiza de nevoi pentru participarea la programele de formare…descarcă
  18. Analiza de nevoi pentru participarea la programele de formare individualizate…descarcă

Toate documentele și comunicarea în cadrul proiectului se realizează în limba română sau vor fi însoțite de o traducere autorizată.

Pentru clarificare, menționăm că în conformitate cu Ghidul Solicitantului – Condiții specifice, persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă nu trebuie să fie angajate și să nu aibă raporturi de muncă/serviciu la data includerii în grupul țintă al proiectului și nici la data primei zile de curs.

Cum trimiți documentele?

După ce ai pregătit toate documentele, pune-le într-un dosar de plastic cu șină.

Atenție! Asigură-te că toate documentele sunt complete și semnate corespunzător înainte de trimitere.

Modalități de depunere a dosarului:

  1. Trimiterea prin curier:

    Dosarul fizic trebuie trimis prin curier, cu plata la expeditor, la următoarea adresă:

    DAST TRAINING CENTER SRL, TIMISOARA, STR ZUGRAV NEDELCU, NR 9, ETAJ 1

    Persoana de contact: Dna Dragan Daniela – telefon: 0726365769

    Pe plic, scrie următoarea mențiune: „Pentru înscriere în Proiect 312218”

  2. Depunerea dosarului direct la sediu:

    Dacă preferi să depui personal dosarul de înscriere, te poți prezenta direct la sediul DAST TRAINING CENTER SRL la aceeași adresă:

    TIMISOARA, STR ZUGRAV NEDELCU, NR 9, ETAJ 1

    Program de depunere: Luni – Vineri, între orele 09:30 – 17:00.

    Un reprezentant al echipei te va întâmpina și te va ajuta să depui dosarul în condiții optime.

Atenție! Persoanele care intenționează să participe în proiect și care depun dosarele de candidatură, fie prin curier, fie personal la sediulDAST TRAINING CENTER, își manifestă implicit acordul de a furniza datele cu caracter personal în vederea prelucrării și utilizării acestora pentru înscrierea în grupul țintă al proiectului.

Toate persoanele care depun documentele solicitate și parcurg etapele proiectului sunt de acord ca datele lor cu caracter personal să fie prelucrate de liderul de parteneriat și de către partener, și transmise către Organismul Intermediar Regional sau către alte autorități competente, conform obligațiilor legale.

Raportarea către autoritățile competente este o obligație legală a Administratorului schemei de minimis.

Pentru orice întrebări referitoare la criteriile de eligibilitate, completarea documentelor sau trimiterea dosarului, nu ezita să contactezi echipa noastră.

Persoana de contact: Dna Dragan Daniela – telefon: 0726365769 Email: dana@dast.ro


Data:16.10.2024
Începerea procesului de înscriere în grupul țintă al proiectului. Pentru mai multe detalii și informații suplimentare vă rugăm să contactați Expertul de recrutare GT -Dna. Dragan Daniela la telefon: 0726365769 sau email: dana@dast.ro.


Data: 20.11.2024
Anunt incepere Grupa 1 de formare Antreprenor in Economia Sociala. Cursul se desfasoara in format ONLINE prin platforma ZOOM si are o durata de 180 ore


Data: 25.11.2024
Anunt incepere Grupa 2 de formare Antreprenor in Economia Sociala. Cursul se desfasoara in format ONLINE prin platforma ZOOM si are o durata de 180 ore


Data: 04.12.2024
Anunt incepere Grupa 3 de formare Antreprenor in Economia Sociala. Cursul se desfasoara in format ONLINE prin platforma ZOOM si are o durata de 180 ore


Data: 05.12.2024
Anunt incepere Grupa 4 de formare Antreprenor in Economia Sociala. Cursul se desfasoara in format ONLINE prin platforma ZOOM si are o durata de 180 ore


Data: 12.12.2024
Anunt incepere Grupa 5 de formare Antreprenor in Economia Sociala. Cursul se desfasoara in format ONLINE prin platforma ZOOM si are o durata de 180 ore


Data: 16.12.2024
Vă informăm că, începând de astăzi, Metodologia de derulare a concursului de planuri de afaceri, împreună cu planul de afaceri și celelalte documente aferente, sunt publicate pentru consultare publică.


Toate aceste documente pot fi accesate în secțiunea dedicată organizării concursului de planuri de afaceri pe site-ul www.exino.ro.

Data: 23.12.2024
Anunt incepere Grupa 6 de formare Antreprenor in Economia Sociala. Cursul se desfasoara in format ONLINE prin platforma ZOOM si are o durata de 180 ore


Data: 17.01.2025
Anunt finalizare Grupa 1 de formare Antreprenor in Economia Sociala. In cadrul examenului au fost certificate 25 de persoane.


Data: 21.01.2025
Anunt incepere Grupa 8 de formare Referent Resurse Umane. Cursul se desfasoara in format ONLINE prin platforma ZOOM si are o durata de 200 ore.


Data: 27.01.2025
Anunt finalizare Grupa 2 de formare Antreprenor in Economia Sociala. In cadrul examenului au fost certificate 24 de persoane.


Data: 28.01.2025
Anunt finalizare Grupa 6 de formare Antreprenor in Economia Sociala. In cadrul examenului au fost certificate 26 de persoane.


Data: 31.01.2025
Anunt incepere Grupa 9 si Grupa 10 de formare Referent Resurse Umane. Cursurile se desfasoara in format ONLINE prin platforma ZOOM si au o durata de 200 ore.



Data: 04.02.2025
Anunt finalizare Grupa 3 de formare Antreprenor in Economia Sociala. In cadrul examenului au fost certificate 18 de persoane.


Data: 05.02.2025
Anunt finalizare Grupa 4 de formare Antreprenor in Economia Sociala. In cadrul examenului au fost certificate 18 de persoane.


Data: 10.02.2025
Anunt finalizare Grupa 5 de formare Antreprenor in Economia Sociala. In cadrul examenului au fost certificate 25 de persoane.


Data: 14.02.2025
In data de 14.02.2025 a inceput Grupa 11 de formare Referent Resurse Umane. In cadrul cursului sunt inscrise un numar de 28 persoane.


Data: 18.02.2025
In data de 18.02.2025 a inceput Grupa 12 de formare Referent Resurse Umane. In cadrul cursului sunt inscrise un numar de 28 persoane.


Data: 25.02.2025
Anunt finalizare Grupa 7 de formare Manager de Intreprindere Sociala. In cadrul examenului au fost certificate 20 de persoane.




Proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Educatie si Ocupare 2021-2027. Mai multe detalii aici.